Touko Kiven US-blogi Mieleeni tulevia juttuja

Michael Mooren essee Trumpin olettamastaan voitosta

Koska minulla on edelleen tylsää, käännän tässä julkisesti omaksi huvikseni Michael Mooren kirjoitelman ”Viisi syytä miksi Trump tulee voittamaan” (”5 Reasons Why Trump Will Win”). Kirjoituksen lähde on Michael Mooren oma nettisivu, http://michaelmoore.com/trumpwillwin/ , kirjoitus haettu 24.7.2016 14:36 Suomen aikaa. Ylempänä oma käännökseni ja jäljessä Mooren alkuperäinen kirjoitelma. Käännöstyö aloitettu 14:36, käännöstyö lopetettu 15:58.

5 syytä miksi Trump tulee voittamaan

Ystävät:

Olen pahoillani siitä että tuon huonoja uutisia, mutta lauoin teille suoraan viime kesänä tämän asian, kun kerroin teille että Donald Trumpista tulisi seuraava republikaanien presidenttiehdokas. Ja nyt minulla on teille vielä kamalampia, masentavimpia uutisia: Donald J. Trump tulee voittamaan ensi marraskuussa. Tämä kirottu, tietämätön, vaarallinen osa-aikaklovni ja täysiaikainen sosiopaatti tulee olemaan seuraava presidenttimme. Presidentti Trump. Olkaa hyvä ja sanokaa nämä sanat, koska te tulette sanomaan niitä seuraavan neljän vuoden aikana: ”PRESIDENTTI TRUMP”.

Koskaan elämässäni en ole halunnut tulla todistetuksi enemmän vääräksi kuin mitä haluan tulla juuri nyt.

Näen mitä teette juuri nyt. Puistelette päätänne villisti – ”Ei Mike, tätä ei tapahdu!”. Valitettavasti elätte kuplassa joka tulee siihen liittyvässä kaikukammiossa missä te ja ystävänne olette vakuuttuneita siitä että yhdysvaltojen asukkaat eivät aio valita idioottia presidentiksi. Teidän olotilanne vaihtelee hänestä kauhistuneesta häneen nauravaan, koska hänen uusin sekopäinen kommenttinsa tai hänen nolon itserakkaasta mielipiteestä kaikkeen koska hänelle kaikessa on kyse hänestä. Ja sitten te kuuntelette Hillarya ja ihailette meidän erittäin ensimmäistä naispresidenttiämme, jotakuta jota maailma kunnioittaa, jotakuta joka on valtavan älykäs ja välittää lapsista, jotakuta joka jatkaa Obaman perintöä koska sitähän yhdysvaltain asukkaat selvästi haluavat! Kyllä! Neljä vuotta lisää tätä!

Teidän täytyy mennä ulos tästä kuplasta juuri nyt. Teidän täytyy lopettaa itsepetoksessa eläminen ja kohdata totuus jonka tiedätte syvällä sydämessänne olevan erittäin, erittäin totta. Yrittämällä tuuduttaa itseänne tosiasioilla – ”77% äänestäjäkunnasta on naisia, värillisiä ja nuoria aikuisia jotka ovat alle 35 vuotta ja Trump ei voi voittaa pääosaa mistään heistä!” – tai logiikalla – ”ihmiset eivät aio äänestää pelleä tai vastoin heidän parasta etuaan!” – on teidän aivojenne tapa yrittää suojella teitä itseänne omilta traumoiltanne. Kuten kuulette kovan äänen kadulla ja ajattelette, ”oho, rengas räjähti juuri” tai ”vau, kuka leikkii ilotulitteilla?” koska ette halua ajatella että juuri kuulitte jonkun tulevan ammutuksi aseella. Se on se sama syy miksi kaikki alkuperäiset uutiset ja silminnäkijähavainnot 9/11:stä [syyskuun 11. päivän 2011 WTC-terrori-iskut, suom. huom.] kertoivat että ”pieni lentokone vahingossa lensi World Trade Centeriin”. Me haluamme – meidän täytyy – toivoa parasta koska, rehellisesti sanottuna, elämä on jo valmiiksi paskamyrsky ja on tarpeeksi vaikeaa kamppailla saadakseen palkkakuitti seuraavansa jälkeen. Me emme voi käsitellä paljon enempää vaikeita uutisia. Joten mielialamme menee peruslukemille kun jotain pelottavaa oikeasti, todella oikeasti tapahtuu. Ensimmäiset ihmiset jotka Nizzan rekka-auto runnoi maahan kuluttivat viimeiset hetkensä maan päällä heiluttelemalla kättään kuskilla jonka he luulivat vain menettäneen hallintansa rekasta, yrittäen kertoa hänelle että hänen hillintänsä oli pettänyt: ”Varokaa!”, he huusivat. ”Jalkakäytävällä on ihmisiä!”.

No, kaverit, tämä ei ole mikään onnettomuus. Se on tapahtumassa. Ja jos uskotte että Hillary Clinton tulee voittamaan Trumpin tosiasioilla ja fiksuudella ja logiikalla, sitten olette päivänselvästi jättäneet huomaamatta viimeisen vuoden 56 esivaalia missä 16 republikaanien ehdokasta yrittivät sitä ja yrittivät heittää jokaista mätäsankoa Trumpin niskaan ja mikään ei voinut pysäyttää hänen helvetinkonettaan. Tänään, nyt kun asiat ovat näin, uskon että tämä tapahtuu – ja jotta voimme selvitä asian kanssa, minun täytyy ensin saada teidät ymmärtämään se, ja sitten ehkäpä, niin ehkäpä vain, me voimme löytää tien ulos tästä sekasotkusta jonka keskellä olemme.

Älkää käsittäkö väärin. Minulla on suuria toiveita tälle maalle jossa asun. Asiat ovat muuttumassa paremmiksi. Vasemmisto on voittanut kulttuurisodat [Patrick Buchananin termi sosiaalipoliittisille kysymyksille käytävistä kamppailuista, suom. huom.]. Homot ja lesbot voivat mennä naimisiin. Suurin osa yhdysvaltalaisista ottaa nyt liberaalin kannan melkein mihin tahansa kyselytulokseen joka esitetään heille: Sama palkka naisille – rasti ruutuun. Abortti lailliseksi – rasti ruutuun. Vahvemmat ympäristölait – rasti ruutuun. Enemmän asevalvontaa – rasti ruutuun. Marijuana lailliseksi – rasti ruutuun. Valtava mannerlaattojen muutos on astunut voimaan – kysykää vain sosialistilta joka voitti 22 osavaltiota esivaaleissa tänä vuonna [Bernie Sanders, demokraattien esivaaliehdokas, suom. huom.]. Ja mielessäni ei ole epäilystäkään siitä että jos ihmiset voisivat äänestellä kotisohvaltaan X-Boxin tai Playstationinsa ääreltä, Hillary voittaisi valtavalla äänivyöryllä.

Mutta sehän ei toimi niin Yhdysvalloissa. Ihmisten pitää lähteä talostaan ja jonottaa äänestääkseen. Ja jos he elävät köyhissä, mustissa tai hispanjojen asuinalueilla, heidän ei pidä jonottaa pidempään äänestääkseen, vaan myös kaikki mahdollinen tehdään jotta heidät voidaan kirjaimellisesti estää laskemasta ääntään vaaliuurnaan. Joten suurimmassa osassa vaaleista on vaikeaa saada edes 50% äänestäjistä vaivautumaan vaaliuurnille. Ja siinä juuri on ongelma tälle marraskuulle – kenellä tulee olemaan kaikkein motivoituneimmat, inspiroituneimmat äänestäjät jotka esittäytyvät äänestämään. Te tiedätte vastauksen tähän kysymykseen. Kellä ehdokkaalla on kaikkein raivokkaimmat kannattajat? Kenen hullut fanit tulevat olemaan viideltä aamuyöstä vaalipäivänä hereillä, potkimassa perseitä koko pitkän päivän, koko ajan kunnes viimeinenkin äänestyspaikka on suljettu, varmistamassa että jokainen Tom, Dick ja Harry (ja Bob ja Joe ja Billy Bob ja Billy Joe ja Billy Bob Joe) on laskenut äänensä uurnaan? Juuri niin. Se on suuri vaaramme aste jossa olemme. Ja älkää huijatko itseänne – mikään määrä käännyttäviä Hillaryn TV-mainoksia, tai Trumpin lyöminen tosiasioilla väittelyissä tai libertaarit jotka vievät ääniä Trumpilta lopettaa Trumpin hyvää karmaa.

Tässä 5 pääsyytä miksi Trump tulee voittamaan:

1. Keskilännen matematiikkaa, tai tervetuloa meidän jälkiteollistuneelle vyöhykkeellemme, Brexitiin. Minä uskon että Trump aikoo kiinnittää suuren osan huomiostaan neljään perinteisen demokraattiseen osavaltioon jälkiteollistuneella vyöhykkeellä neljän Yhdysvaltojen suuren järven ympärillä – Michiganin, Ohion, Pennsylvanian ja Wisconsinin osavaltiot. Nämä neljä perinteisesti demokraattista osavaltiota – mutta mutta, jokainen näistä on valinnut republikaanisen kuvernöörin vuoden 2010 jälkeen (vain Pennsylvania on nyt viimeinkin valinnut demokraatin). Michiganin osavaltiossa maaliskuussa, enemmän michiganilaisia esiintyi vaaliuurnilla äänestääkseen republikaaneja (1,32 miljoonaa) kuin demokraatteja (1,19 miljoonaa). Trump on edellä Hillarya viimeisimmissä mielipidekyselyissä Pennsylvaniassa ja tasoissa hänen kanssaan Ohiossa. Tasoissa? Miten tämä kilpailu voi olla näin lähellä kaiken sen jälkeen mitä Trump on sanonut ja tehnyt? No, ehkä se johtuu siitä että hän (oikein) sanoi että Clintonien tuki NAFTA:lle [Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus, solmittu 1994 suom. huom.] auttoi tuhoamaan teollistuneet osavaltiot ylemmässä keskilännessä. Trump aikoo lyödä Clintonia tällä ja Clintonin TPP-tuella ja muilla vapaakauppasopimuksilla jotka ovat ruhtinaallisesti tuhonneet näiden ihmisten elämän näissä neljässä osavaltiossa. Kun Trump seisoi Ford Motor-tehtaan varjossa Michiganin esivaalien aikana, hän uhkasi suuryritystä sillä että jos se todella sulkisi suunnitelmiensa mukaan sen tehtaan ja siirtäisi sen Meksikoon, Trump iskisi 35 prosentin tuontitullin kaikille Meksikossa rakennetuille autoille jotka kuljetetaan Yhdysvaltoihin. Tämä oli makeaa, makeaa hunajata kaikille työväenluokkaisille Michiganin asukkaille; ja kun Trump heitti ilmoille hänen uhkauksensa Applelle että hän pakottaisi heidät lopettamaan iPhonien teon Kiinassa ja tekemään niitä Yhdysvalloissa, no, sydämet sulivat ja Trump poistui suurena voittajana kehästä kun voiton olisi pitänyt mennä viereisen osavaltion kuvernöörille John Kasichille.

Green Bayn kaupungista Pittsburghin kaupunkiin, tämä ystäväni hyvät, on Keski-Englantia – rikkoutunut, masentunut, taisteleva, ja savupiiput leviällään ympäri maastoa kuolleella ruumilla mitä kutsuimme ennen keskiluokaksi. Vihaisia, katkeria työskenteleviä (ja ei-työskenteleviä) ihmisiä joille valehdeltiin Ronald Reaganin ämpärinvuototeorialla ja jotka hylättiin demokraattien toimesta jotka vielä yrittävät puhua hyvällä käsikirjoituksella mutta jotka ovat vain hieroilemassa kauppaa Goldman Sachs-pankin lobbarin kanssa joka kirjoittaa heille todella ison shekin ennen kuin häviää näkymättömiin. Mitä Yhdistyneessä Kuningaskunnassa tapahtui Brexitin kohdalla tulee tapahtumaan täällä. Elmer Gantry näyttäytyi kuin Boris Johnson ikään ja sanoo vain mitä tahansa roskaa hän keksiikin vakuuttaakseen massat siitä että tämä on heidän tilaisuutensa! Näyttää KAIKILLE heille, kaikille jotka tuhosivat Amerikkalaisen Unelman! Ja nyt ulkopuolinen, Donald Trump, on saapunut siivoamaan nurkat! Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä hänen kanssaan! Sinun ei edes tarvitse pitää hänestä! Hän on sinun henkilökohtainen polttopullo jonka voit heittää keskelle niitä paskiaisia jotka tekivät tämän sinulle! LÄHETÄ VIESTI! TRUMP ON VIESTINVIEJÄSI!

Ja tässä matematiikka astuu sisään. 2012, Mitt Romney hävisi 64 valitsijaäänellä. Lisätään tähän valitsijaäänet jotka Michigan, Ohio, Pennsylvania ja Wisconsin muodostavat. Siinä on 64. Kaikki mitä Trumpin tarvitsee tehdä on saada, niin kuin hänen oletetaan saavan, perinteiset republikaanien hallitsemat osavaltiot Idahosta Georgiaan (osavaltiot jotka eivät ikinä äänestä Hillary Clintonia), ja sitten hänen tarvitsee vain saada nämä neljä jälkiteollistunutta osavaltiota. Hänen ei tarvitse voittaa Floridaa. Hänen ei tarvitse voittaa Coloradoa tai Virginiaa. Vain Michigan, Ohio, Pennsylvania ja Wisconsin. Ja se pistää hänet yli mäennyppylän, kukkulan kuninkaaksi. Näin se tapahtuu marraskuussa.

2. Vihaisen Valkoisen Miehen viimeinen taistelu. Meidän miesten dominoima, 240-vuotinen Yhdysvaltojen historia on päättymässä. Nainen on ottamassa vallan! Miten tämä tapahtui? Meidän vahtivuorollamme! Oli varoitusmerkkejä, mutta me unohdimme ne. Nixon, sukupuolipetturi, asetti Tittelin numero 9 meille, sen säännön joka sanoi että tyttöjen koulussa pitäisi saada tasaveroinen mahdollisuus harrastaa urheilua. Sitten he antoivat niiden lentää markkinaehtoisia lentokoneita. Ennen kuin huomasimmekaan, Beyoncé ryntäsi kentälle tämän vuoden Super Bowliin [amerikkalaisen jalkapallon vuosittainen finaaliottelu, suom. huom.] (meidän pelimme!) mustien naisten armeijalla, nyrkit pystyssä julistaen että meidän hallintamme on näin ollen suljettu! Voi, voi hyvänen aika sentään!
Tässä pieni katsaus Uhanalaisen Valkoisen Miehen mieleen. On käsitys siitä että valta on lipsunut pois heidän käsistään, käsitys siitä että heidän tapansa tehdä asioita ei ole enää miten asioita tehdään. Tämä hirviö, ”Feminatsi”, hirviö josta kuten Trump sanoo, ”vuotaa verta läpi hänen silmiensä tai mistä ikinä hän vuotaakin verta” [”bleeds through her eyes or wherever she bleeds”, tarkka sitaatti] on valloittanut meidät – ja nyt, sen jälkeen kun meidän on pitänyt kestää kahdeksan vuotta mustaa miestä kertomassa meille mitä meidän pitää tehdä, meidän pitäisi vain istua taaksepäin ja ottaa vastaan kahdeksan vuotta naista pomottelemassa meitä? Sen jälkeen tulee olemaan kahdeksan vuotta homoja Valkoisessa Talossa! Sitten transihmisiä! Näettehän mihin tämä menee. Siihen mennessä eläimille on myönnetty ihmisoikeudet ja naurettava hamsteri on maan johdossa. Tämän täytyy loppua!

3. Hillary-ongelma. Voimmeko puhua rehellisesti, vain keskenämme? Ja ennen kuin teemme niin, antakaa kun lausun, minä pidän Hillarysta – paljon – ja minun mielestäni hänelle on tullut paljon huonoa mainetta jota hän ei ansaitse. Mutta hänen äänensä senaattorina Irakin sodan puolesta pisti minut lupaamaan hänelle etten koskaan äänestäisi häntä uudestaan. Tähän päivään mennessä en ole rikkonut tätä lupausta. Sen takia että haluan estää proto-fasistia tulemasta armeijamme ylipäällikköä, rikon sen lupauksen. Surullista kyllä uskon että Clinton löytää tavan meille hankkiutua jonkinlaiseen sotilastoimintaan. Hän on haukka [”sotahaukka”, nimitys sapelinkalistelijoille USA:n sisäpolitiikassa suom. huom.], oikealle Obamasta. Mutta Trumpin psyko-sormi tulee olemaan ydinaseiden laukaisunapilla, ja se on siinä. Tehty mikä tehty.
Kohdataanpa ongelmamme: Meidän suurin ongelmamme tässä ei ole Trump – se on Hillary. Hän on valtavan epäsuosittu – jopa 70 prosenttia äänestäjistä pitää häntä luottamukseltaan arvottomana ja epärehellisenä. Hän näyttäytyy vanhan tavan poliitikkona, ei enää uskomassa mihinkään muuhun kuin siihen joka saa sinut valituksi. Sen takia hän taistelee homojen avioliitto-oikeutta vastaan yhtenä hetkenä, ja seuraavana hän toimittaa homoavioliitot. Nuoret naiset ovat hänen suurimpia inhoajiaan, jonka täytyy sattua koska niin monia uhrauksia ja taisteluita joita Hillary ja muut hänen sukupolvensa naiset ovat kestäneet että tälle nuoremmalle sukupolvelle ei enää tulisi maailman barbarabushit kertomaan että heidän pitäisi vain pitää turpansa kiinni ja leipoa pikkuleipiä. Mutta nuoret eivät pidä hänestä, ja päivääkään ei kulu milloin 80-luvulta eteenpäin syntynyt ei kerro minulle että he eivät äänestä häntä. Ei yksikään demokraatti, eikä varmasti yksikään itsenäinen äänestäjä, tule heräämään marraskuun 8. pääivänä innostuneena juoksemaan ulos ja äänestämään Hillarya samalla tavalla kun sinä päivänä kun Obamasta tuli presidentti tai kun Bernie oli esivaaliehdokkaana. Innostus ei vain ole läsnä. Ja koska tämä vaali tulee riippumaan vain yhdestä asiasta – siitä kuka raahaa eniten ihmisiä ulos talostaan ja saa heidät äänestämään vaaleissa – Trump on juuri nyt huippupaikalla.

4. Masentunut Sandersin äänestäjäkunta. Lopettakaa stressaaminen siitä kuinka Bernien äänestäjät eivät äänestä Clintoa – me äänestämme Clintonia! Mielipidekyselyt näyttävät jo että enemmän Sandersin äänestäjiä tulee äänestämään Hillarya tänä vuonna kuin Hillarya äänesti esivaaleissa 2008 jotka silloin äänestivät Obamaa. Tämä ei ole ongelma. Palohälyttimen jonka pitäisi soida on siinä että keskiverto Bernien tukija tulee raahaamaan itsensä äänestyspaikalla sinä päivänä jokseenkin varovaisena äänestääkseen Hillarya, tämä tulee olemaan mitä kutsutaan ”masentuneeksi ääneksi” – tarkoittaen että äänestäjä ei tuo viittä muuta ihmistä äänestämään kanssaan. Hän ei ilmoittaudu vapaaehtoiseksi 10 tunniksi kuukautena joka johtaa äänestykseen. Hän ei koskaan puhu innostuneella äänellä kun häneltä kysytään miksi hän äänestää Hillarya. Masentunut äänestäjä. Koska, kun olet nuori, sinulla on nollatoleranssi puijareille ja hevonpaskalle. Palaaminen Clintonin/Bushin aikakaudelle on heille kuin yhtäkkiä pitäisi maksaa musiikista, tai käyttää MySpacea tai käyttää niitä vanhentuneita kännyköitä. He eivät tule äänestämään Trumpia, jotkut äänestävät ulkopuolista marginaalipuoluetta, mutta suurin osa tulee vain pysymään kotonaan. Hillary Clintonin täytyy antaa heille jonkinlainen syy tukea häntä – ja valitsemalla keskilinjaa kulkevan, mauttoman vanhan valkoisen jätkän varapresidenttiehdokkaakseen ei ole sellainen muodin aallonharjalla oleva liike joka kertoo 80-luvulla ja myöhemmin syntyneille että heidän äänensä on tärkeä Hillarylle. Kaksi naisehdokasta presidentti- ja varapresidenttiehdokkaina – siinä oli jännittävä idea. Mutta sitten Hillary alkoi pelkäämään ja päätti pelata turvallisesti. Tämä on vain yksi esimerkki siitä miten hän tuhoaa nuorison0 äänestysaktiivisuuden.

5. Jesse Ventura –vaikutus. Lopuksi, älkäämme laskeko ulos äänestäjäkunnan mahdollisuutta olla hauskalla päällä ja älkäämme aliarvioiko sitä kuinka monet miljoonat pitävät itseään kaappianarkisteina sitten kun he vetävät vaaliverhon takanaan kiinni ja ovat aivan yksinään vaalilaitteen äärellä. Se on yksi harvoista paikoista jäljellä yhteiskunnassa missä ei ole turvakameroita, ei kuulolaitteita, ei avopuolisoita, ei lapsia, ei pomoa, ei poliiseja, ei ole edes aikarajaa. Voit olla siellä niin kauan kuin haluat ja kukaan ei voi pakottaa sinua tekemään mitään. Voit painaa nappulaa ja äänestää suoraan puolueen linjan mukaisesti, voit kirjoittaa vaalilappuun ”Mikki Hiiri ja Aku Ankka”. Ei ole sääntöjä. Ja tämän takia, ja sen takia että niin monet ihmiset ovat vihaisia rikkinäiselle poliittiselle järjestelmälle, miljoonat aikovat äänestää Trumpia ei sen takia koska he olisivat samaa mieltä hänen kanssaan, ei sen takia että he pitäisivät tämän ennakkoluuloista tai egosta, mutta vain sen takia että he voivat. Ainoastaan sen takia koska se värisyttää järjestelmää ja pistää äidin ja isän vihaiseksi. Ja samalla tavalla kun seisot Niagara Fallsin putousten reunalla ja mielesi ihmettelee hetken että miltäköhän tuntuisi mennä tämän etapin yli, monet ihmiset tulevat rakastamaan nukkekodin mestarin asemassa olemista ja asettumassa Trumpin taakse vain nähdäkseen miltä se näyttäisi. Muistatteko kun 1990-luvulla Minnesotan osavaltion asukkaat valitsivat ammattilaispainijan kuvernöörikseen? He eivät tehneet tätä sen takia koska he olivat tyhmiä tai luulivat että Jesse Ventura olisi jonkinlainen valtiomies tai poliittinen intellektuelli. He tekivät sen koska he pystyivät siihen. Minnesotan osavaltio on yksi älykkäimpiä osavaltioita maassa. Se on myös täynnä ihmisiä joilla on mustaa huumoria – ja äänestämällä Venturaa he pistivät hyvän käytännön pilan sairaan poliittisen järjestelmän eteen. Tämä tulee tapahtumaan uudelleen Trumpin osalta.

Tullessa takaisin hotellille sen jälkeen kun ilmestyin Bill Maherin republikaanien puoluekokous-erityislähetyksessä tällä viikolla HBO:lla, mies pysäytti minut. ”Mike”, hän sanoi. ”meidän täytyy äänestää Trumpia. Meidän TÄYTYY vähän sekoittaa pakkaa”. Siinä se oli. Se oli tarpeeksi hänelle. ”Sekoitetaan pakkaa”. Presidentti Trump tekisi itse asiassa juuri sitä, ja suuri osa äänestäjäkunnasta istuisi vain sivukatsomossa ja katsoisi sitä tosi-TV-ohjelmaa.

(Seuraavalla viikolla kirjoitan ajatukseni Trumpin akilleenkantapäästä ja kirjoitan kuinka luulen että hänet voidaan voittaa).
Teidän,
Michael Moore.

 

5 reasons why Trump will win

Friends:

I am sorry to be the bearer of bad news, but I gave it to you straight last summer when I told you that Donald Trump would be the Republican nominee for president. And now I have even more awful, depressing news for you: Donald J. Trump is going to win in November. This wretched, ignorant, dangerous part-time clown and full time sociopath is going to be our next president. President Trump. Go ahead and say the words, ‘cause you’ll be saying them for the next four years: “PRESIDENT TRUMP.”

Never in my life have I wanted to be proven wrong more than I do right now.

I can see what you’re doing right now. You’re shaking your head wildly – “No, Mike, this won’t happen!” Unfortunately, you are living in a bubble that comes with an adjoining echo chamber where you and your friends are convinced the American people are not going to elect an idiot for president. You alternate between being appalled at him and laughing at him because of his latest crazy comment or his embarrassingly narcissistic stance on everything because everything is about him. And then you listen to Hillary and you behold our very first female president, someone the world respects, someone who is whip-smart and cares about kids, who will continue the Obama legacy because that is what the American people clearly want! Yes! Four more years of this!

You need to exit that bubble right now. You need to stop living in denial and face the truth which you know deep down is very, very real. Trying to soothe yourself with the facts – “77% of the electorate are women, people of color, young adults under 35 and Trump cant win a majority of any of them!” – or logic – “people aren’t going to vote for a buffoon or against their own best interests!” – is your brain’s way of trying to protect you from trauma. Like when you hear a loud noise on the street and you think, “oh, a tire just blew out,” or, “wow, who’s playing with firecrackers?” because you don’t want to think you just heard someone being shot with a gun. It’s the same reason why all the initial news and eyewitness reports on 9/11 said “a small plane accidentally flew into the World Trade Center.” We want to – we need to – hope for the best because, frankly, life is already a shit show and it’s hard enough struggling to get by from paycheck to paycheck. We can’t handle much more bad news. So our mental state goes to default when something scary is actually, truly happening. The first people plowed down by the truck in Nice spent their final moments on earth waving at the driver whom they thought had simply lost control of his truck, trying to tell him that he jumped the curb: “Watch out!,” they shouted. “There are people on the sidewalk!”

Well, folks, this isn’t an accident. It is happening. And if you believe Hillary Clinton is going to beat Trump with facts and smarts and logic, then you obviously missed the past year of 56 primaries and caucuses where 16 Republican candidates tried that and every kitchen sink they could throw at Trump and nothing could stop his juggernaut. As of today, as things stand now, I believe this is going to happen – and in order to deal with it, I need you first to acknowledge it, and then maybe, just maybe, we can find a way out of the mess we’re in.

Don’t get me wrong. I have great hope for the country I live in. Things are better. The left has won the cultural wars. Gays and lesbians can get married. A majority of Americans now take the liberal position on just about every polling question posed to them: Equal pay for women – check. Abortion should be legal – check. Stronger environmental laws – check. More gun control – check. Legalize marijuana – check. A huge shift has taken place – just ask the socialist who won 22 states this year. And there is no doubt in my mind that if people could vote from their couch at home on their X-box or PlayStation, Hillary would win in a landslide.

But that is not how it works in America. People have to leave the house and get in line to vote. And if they live in poor, Black or Hispanic neighborhoods, they not only have a longer line to wait in, everything is being done to literally stop them from casting a ballot. So in most elections it’s hard to get even 50% to turn out to vote. And therein lies the problem for November – who is going to have the most motivated, most inspired voters show up to vote? You know the answer to this question. Who’s the candidate with the most rabid supporters? Whose crazed fans are going to be up at 5 AM on Election Day, kicking ass all day long, all the way until the last polling place has closed, making sure every Tom, Dick and Harry (and Bob and Joe and Billy Bob and Billy Joe and Billy Bob Joe) has cast his ballot?  That’s right. That’s the high level of danger we’re in. And don’t fool yourself — no amount of compelling Hillary TV ads, or outfacting him in the debates or Libertarians siphoning votes away from Trump is going to stop his mojo.

Here are the 5 reasons Trump is going to win:

Midwest Math, or Welcome to Our Rust Belt Brexit.  I believe Trump is going to focus much of his attention on the four blue states in the rustbelt of the upper Great Lakes – Michigan, Ohio, Pennsylvania and Wisconsin. Four traditionally Democratic states – but each of them have elected a Republican governor since 2010 (only Pennsylvania has now finally elected a Democrat). In the Michigan primary in March, more Michiganders came out to vote for the Republicans (1.32 million) that the Democrats (1.19 million). Trump is ahead of Hillary in the latest polls in Pennsylvania and tied with her in Ohio. Tied? How can the race be this close after everything Trump has said and done? Well maybe it’s because he’s said (correctly) that the Clintons’ support of NAFTA helped to destroy the industrial states of the Upper Midwest. Trump is going to hammer Clinton on this and her support of TPP and other trade policies that have royally screwed the people of these four states. When Trump stood in the shadow of a Ford Motor factory during the Michigan primary, he threatened the corporation that if they did indeed go ahead with their planned closure of that factory and move it to Mexico, he would slap a 35% tariff on any Mexican-built cars shipped back to the United States. It was sweet, sweet music to the ears of the working class of Michigan, and when he tossed in his threat to Apple that he would force them to stop making their iPhones in China and build them here in America, well, hearts swooned and Trump walked away with a big victory that should have gone to the governor next-door, John Kasich.

From Green Bay to Pittsburgh, this, my friends, is the middle of England – broken, depressed, struggling, the smokestacks strewn across the countryside with the carcass of what we use to call the Middle Class. Angry, embittered working (and nonworking) people who were lied to by the trickle-down of Reagan and abandoned by Democrats who still try to talk a good line but are really just looking forward to rub one out with a lobbyist from Goldman Sachs who’ll write them nice big check before leaving the room. What happened in the UK with Brexit is going to happen here. Elmer Gantry shows up looking like Boris Johnson and just says whatever shit he can make up to convince the masses that this is their chance! To stick to ALL of them, all who wrecked their American Dream! And now The Outsider, Donald Trump, has arrived to clean house! You don’t have to agree with him! You don’t even have to like him! He is your personal Molotov cocktail to throw right into the center of the bastards who did this to you! SEND A MESSAGE! TRUMP IS YOUR MESSENGER!

And this is where the math comes in. In 2012, Mitt Romney lost by 64 electoral votes. Add up the electoral votes cast by Michigan, Ohio, Pennsylvania and Wisconsin. It’s 64. All Trump needs to do to win is to carry, as he’s expected to do, the swath of traditional red states from Idaho to Georgia (states that’ll never vote for Hillary Clinton), and then he just needs these four rust belt states. He doesn’t need Florida. He doesn’t need Colorado or Virginia. Just Michigan, Ohio, Pennsylvania and Wisconsin. And that will put him over the top. This is how it will happen in November.
The Last Stand of the Angry White Man. Our male-dominated, 240-year run of the USA is coming to an end. A woman is about to take over! How did this happen?! On our watch! There were warning signs, but we ignored them. Nixon, the gender traitor, imposing Title IX on us, the rule that said girls in school should get an equal chance at playing sports. Then they let them fly commercial jets. Before we knew it, Beyoncé stormed on the field at this year’s Super Bowl (our game!) with an army of Black Women, fists raised, declaring that our domination was hereby terminated! Oh, the humanity!

That’s a small peek into the mind of the Endangered White Male. There is a sense that the power has slipped out of their hands, that their way of doing things is no longer how things are done. This monster, the “Feminazi,”the thing that as Trump says, “bleeds through her eyes or wherever she bleeds,” has conquered us — and now, after having had to endure eight years of a black man telling us what to do, we’re supposed to just sit back and take eight years of a woman bossing us around? After that it’ll be eight years of the gays in the White House! Then the transgenders! You can see where this is going. By then animals will have been granted human rights and a fuckin’ hamster is going to be running the country. This has to stop!

The Hillary Problem. Can we speak honestly, just among ourselves? And before we do, let me state, I actually like Hillary – a lot – and I think she has been given a bad rap she doesn’t deserve. But her vote for the Iraq War made me promise her that I would never vote for her again. To date, I haven’t broken that promise. For the sake of preventing a proto-fascist from becoming our commander-in-chief, I’m breaking that promise. I sadly believe Clinton will find a way to get us in some kind of military action. She’s a hawk, to the right of Obama. But Trump’s psycho finger will be on The Button, and that is that. Done and done.

Let’s face it: Our biggest problem here isn’t Trump – it’s Hillary. She is hugely unpopular — nearly 70% of all voters think she is untrustworthy and dishonest. She represents the old way of politics, not really believing in anything other than what can get you elected. That’s why she fights against gays getting married one moment, and the next she’s officiating a gay marriage. Young women are among her biggest detractors, which has to hurt considering it’s the sacrifices and the battles that Hillary and other women of her generation endured so that this younger generation would never have to be told by the Barbara Bushes of the world that they should just shut up and go bake some cookies. But the kids don’t like her, and not a day goes by that a millennial doesn’t tell me they aren’t voting for her. No Democrat, and certainly no independent, is waking up on November 8th excited to run out and vote for Hillary the way they did the day Obama became president or when Bernie was on the primary ballot. The enthusiasm just isn’t there. And because this election is going to come down to just one thing — who drags the most people out of the house and gets them to the polls — Trump right now is in the catbird seat.

The Depressed Sanders Vote. Stop fretting about Bernie’s supporters not voting for Clinton – we’re voting for Clinton! The polls already show that more Sanders voters will vote for Hillary this year than the number of Hillary primary voters in ’08 who then voted for Obama. This is not the problem. The fire alarm that should be going off is that while the average Bernie backer will drag him/herself to the polls that day to somewhat reluctantly vote for Hillary, it will be what’s called a “depressed vote” – meaning the voter doesn’t bring five people to vote with her. He doesn’t volunteer 10 hours in the month leading up to the election. She never talks in an excited voice when asked why she’s voting for Hillary. A depressed voter. Because, when you’re young, you have zero tolerance for phonies and BS. Returning to the Clinton/Bush era for them is like suddenly having to pay for music, or using MySpace or carrying around one of those big-ass portable phones. They’re not going to vote for Trump; some will vote third party, but many will just stay home. Hillary Clinton is going to have to do something to give them a reason to support her  — and picking a moderate, bland-o, middle of the road old white guy as her running mate is not the kind of edgy move that tells millenials that their vote is important to Hillary. Having two women on the ticket – that was an exciting idea. But then Hillary got scared and has decided to play it safe. This is just one example of how she is killing the youth vote.

The Jesse Ventura Effect. Finally, do not discount the electorate’s ability to be mischievous or underestimate how any millions fancy themselves as closet anarchists once they draw the curtain and are all alone in the voting booth. It’s one of the few places left in society where there are no security cameras, no listening devices, no spouses, no kids, no boss, no cops, there’s not even a friggin’ time limit. You can take as long as you need in there and no one can make you do anything. You can push the button and vote a straight party line, or you can write in Mickey Mouse and Donald Duck. There are no rules. And because of that, and the anger that so many have toward a broken political system, millions are going to vote for Trump not because they agree with him, not because they like his bigotry or ego, but just because they can. Just because it will upset the apple cart and make mommy and daddy mad. And in the same way like when you’re standing on the edge of Niagara Falls and your mind wonders for a moment what would that feel like to go over that thing, a lot of people are going to love being in the position of puppetmaster and plunking down for Trump just to see what that might look like. Remember back in the ‘90s when the people of Minnesota elected a professional wrestler as their governor? They didn’t do this because they’re stupid or thought that Jesse Ventura was some sort of statesman or political intellectual. They did so just because they could. Minnesota is one of the smartest states in the country. It is also filled with people who have a dark sense of humor — and voting for Ventura was their version of a good practical joke on a sick political system. This is going to happen again with Trump.

Coming back to the hotel after appearing on Bill Maher’s Republican Convention special this week on HBO, a man stopped me. “Mike,” he said, “we have to vote for Trump. We HAVE to shake things up.” That was it. That was enough for him. To “shake things up.” President Trump would indeed do just that, and a good chunk of the electorate would like to sit in the bleachers and watch that reality show.

(Next week I will post my thoughts on Trump’s Achilles Heel and how I think he can be beat.)

ALSO: http://www.alternet.org/election-2016/michael-moores-5-reasons-why-trump...

Yours,
Michael Moore

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Edelliseen käännökseen verrattuna tämän käännöksen alustuksesta jäi muuten puuttumaan montako tupakkaa kului käännöstyön aikana. ;)

Tälläisille käännöksille löytyy varmasti lukijansa. Ei omakaan englanti kovin vahva ole. Toivottavasti et pahastu, sillä lainaisin otteita Trumpin puheen käännöksestäsi blogissani?

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Yksi tupakka meni, ennen käännöstä. Käännöstyössä mieli oli keskittynyt, ei tehnyt mieli tupakkaa. Tämä oli hyvä, erittäin hyvä.

Lainaa miten parhaaksi näet, noudata lakia ja tapoja. Tapana käsittääkseni on ilmoittaa kääntäjä ja lähde (tai lähteen sijaan käännöspäivä). En ole oikein varma miten tämä menee. Ajattelin kääntää vielä huomenna yhden tekstin ja yrittää sitten www.proz.comia, jotain järkevää tekemistä kesän arkipäiville. Jos se tupakkakin lähtisi hevon kuuseen sitten samalla.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ok. Laitoin kommenttiin linkin ja maininnan mistä käännös on peräisin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En halua olla ilonpilaaja, mutta periaatteessa sinun pitäisi pyytää Michael Moorelta lupa siihen, että julkaiset hänen tekstistään eli teoksestaan yksi yhteen käännöksen. Trumpin puheen osalta sama juttu. Siitä vaan meili laulamaan : D

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi Vastaus kommenttiin #4

No niin! Kiitoksia paljon! Tässähän oppii samantien uutta, kiitoksia. Tästä vain meili laulamaan niin kuin totesit.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #4

En tiedä tarkoititko minua, mutta katkelmia toisen teoksesta saa lainata ilman lupaa, samoin kuin kuviakin, jos ne ovat asian selventämiseksi mukana teoksessa. Lähde piti muistaakseni kuitenkin mainita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #6

Joo niin juuri, lainaukset ovat eri juttu. Uutiskuvista on muistaakseni jotain erikoissääntöjä, joita en jaksa nyt lähteä kaivamaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Varsinainen asia näyttää unohtuvan, Trump lupaa muutosta, Clinton ongelmien jatkumista. Ikävä vain Trumpin muutokset voivat viedä suurempiin ongelmiin.

Risto Laine

Aika hyvin Moore kiteytti ihmisten tuntoja, kun vanhat änkyrä politiikot vetää kansaa altalipan vuosi tolkulla, niin saa sitä mitä tilaa ja pistetään pila kiertään. Usa:ta on hallinnut muutama suku ja heidän rahoittajansa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos taas! :)

Niin nämä Copyright lait. Ne ovat niin monimutkaiset, että melkein mikä vain saitti voitaisiin pistää tuomarin eteen.
Otetaan esimerkki:
- Löydät valokuvan, jossa nainen juo kahvia. Se on julistettu "vapaaksi" kaikin keinoin.
No käytät sitä kuvaa ja laitat siihen tekstin: "Lassen vaimo Lissu juo kahvia."
VÄÄRIN!
Et saa antaa mallille nimeä, paitis mallin omaa nimeä, jos ei sinulla ole kirjallista lupaa!!!!!!
Katso tästä tämä kirjallinen lupa jo mieti kuinka monella on sellainen:

"For good and valuable consideration , herein acknowledged as sufficient and by signing this release, I (Model) hereby grant the Customer (for whom the Photographer is acting), the Customer’s legal representatives and assigns the irrevocable and unrestricted right to use and publish pictures of me or in which I may be included, in whole or in part, distorted in character or form, in color or otherwise, with a fictitious name, in any media, in advertising, promotion, art, editorial, publishing, trade, or any other purpose whatsoever.

I acknowledge that I have consented to publication of my ethnicity(-ies), but understand that other ethnicities may be associated with my Images for descriptive purposes.

I hereby waive any right to change the photos or interfere with the rights for publications. I acknowledge that I will not litigate copyright or proprietary interest for these Photos. I acknowledge that I will have no further right to additional consideration or accounting, and commit not to have any claims for any reason to the Customer, the Photographer and their Assigns. I acknowledge and agree that this release shall be binding upon me, my heirs, legal representatives and assigns. I hereby warrant that this release is irrevocable, worldwide and perpetual.

I hereby warrant that I am of full legal age and have the right to contract in my own name. I have read the above release, prior to its signing, and I am fully familiar with the contents thereof."

_________________________

No mä teen seuraavasti: Tarkistan Commonsin version, teen sen mukaan ja paskat välitän mistään muusta.
Tämä veijari pyysi s-postia kuvastaan:
http://opimme.weebly.com/96189618-texvex.html (Kelaa alaspäin ja näet ison kuvan, jonka on ottanut Adam Jones)
Lähetin ja sain luvan käyttää.

Minulla on luvat noin 120 eri valokuvaajalta käyttää heidän kuviaan määrätyiltä saiteilta jne.
_________________________

Sinun käännöksesi - en viitsisi edes s-postata, jos ei sitä tekstissä pyydetä, kuten esimerkiksi Adam Jones'in kuvan tapauksessa.
Koska:
- Sinä teit käännöksen ilman että hyödyt siitä taloudellisesti
- Kerroit kenen teksti oli (ja Trump'in tapauksessa se on enemmän tai vähemmän yleistä omaisuutta)
- Laitoit myös tekstiin linkin alkuperäiseen tekstiin.

Eli, kuten sanoin, suurin osa bloggareista and who not, voidaan - jos oikein syynätään - vetää oikeuteen tai ainakin joku idiootti asianajaja voi kirjoittaa Sinulle uhkauskirjeen. Mutta ei ne kirjoita - ole huoleti - ei tällaisissa tapauksissa missä tuomari nauraisi ne pihalle.

P.S. Jos tarvitset kuvia ja haluat tietää mikä on mahdollista, mikä ei, niin ole yhteydessä. s-posti löytyy minun profiilistani.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, unohdin sanoa, että vaikka Mooren teksti on aika viihdyttävä, siinä on varmasti totuuden siemen!

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Laitan tähän vielä omat arvioni toisesta blogista:

Jos kysymys on, miksi hän on niin suosittu (eikä onko hän tyhmä?), niin vastaus löytyy hänen puheestaan, jonka Touko Kivi ystävällisesti suomensi:
http://toukokivi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220364-...

Toinen pointti on se useasti mainittu; Hän ei ole Wall Streetin narussa, kuten esim. Hillary Clinton. Hänen olisi ollut huomattavasti vaikeampi taistella tässä asiassa Sandersia vastaan.

Kolmas on se, että moni on kyllästynyt näihin ammattipolitikkoihin, eli kun Hillary alkaa taas paasaamaan kuinka kokenut hän on, se ei ole kaikille positiivinen asia, vaan moni ajattelee mielessään:
"kokenut politiikassa" = "kokenut kähmijä ja kaapu&tikari-ihminen", joka ei aja kansalaisen asiaa, vaan motiivit ovat aivan muualla; suljetuissa kabineteissa jne. jne.

Neljäs tulee olemaan se, että koska Hillary on ollut niin kauan politiikassa mukana, löytyy paljon sellaisia skandaaleja, joihin voi tarttua ja ravistaa.

Viides: Hillary on haukka ja se on helppo näyttää toteen.

Kuudes: Vaikka hän ei ole 'self made man', hänen isänsä oli ja tästä narusta hän vetää: Isä ja poika, jotka ovat yhdessä luonneet... Eli kuka amerikkalainen olisi vastoin tällaista 'family values'-juttua?

Seitsemäs: Hän on poikamainen, silti 'kovis', mutta hänen poikamaisuutensa vuoksi hänen on helppo osoittaa katuvansa joitakin asioita joita hän on sanonut - ja olen varma, että hän vetää myös tästä narusta kunhan kampanja etenee.

Hillaryn on erittäin vaikeaa käydä sen jälkeen hänen kimppuunsa yhä uudelleen ja uudelleen siinä asiassa - mikä se sitten onkaan, jota hän 'katuu'.
No, tämä on tulevaa, mutta nuo edelliset kohdat, vaikka viittaan monessa Hillaryyn, ovat kuitenkin hänen vahvoja puoliaan, koska aina kun hänestä on kyse, häntä peilataan, verrataan Hillaryyn.

Ja tämä on se kaikkein tärkein, vaikka se ei ole suosion syy, vaan se on sen lähde: Hän on psykologisesti koko ajan kartalla missä mennään. Hän osaa 'pelin'.
Pyörittää mediaa kuten haluaa. Väitän, että hänellä on ollut naamio jo vuosia - liike-elämässä ja nyt politiikassa.

Hän ei ole tyhmä ja hän tuntee ihmisluonteen hyvin. Ja hän saattaa olla erittäin vaarallinen juuri tuon Jekyll & Hyde-persoonansa vuoksi.
Mutta hänestä saattaa myös tulla eräs parhaita presidenttejä mitä USAlla on ollut sitten II maailmansodan.

Uskon, että hän voittaa, jos hän pysyy tästä lähtien keskikaistalla.

Toimituksen poiminnat