Populistisen huutelun sijaan tarvitaan talouspoliittisia vaihtoehtoja

Näen epäkohdan ja sisäisen kritiikin aiheen meissä Perussuomalaisissa. Otan asian puheeksi reippaasti ennen vaaleja, jotta asia saadaan korjattua ja puheenvuoroani ei vahingossakaan saada käytettyä puoluettamme vastaan.

Gallupeilla mitattujen puoluekannatusmittausten mukaan suuri osa (maaliskuussa 2018 YLE:n mukaan 39,8 %; n=2 710; https://yle.fi/uutiset/3-10096785) äänestäjistä on nykyään sellaisia äänestäjiä, jotka eivät ole varmoja puoluekannastaan. Näiden hiljaisten, liikkuvien äänestäjin silmiin ja mieliin vaikutetaan uskottavilla vaihtoehdoilla, näin uskon. Suomalainen poliittinen kulttuuri on mielestäni onneksi sellaista, että tuuleen huutelijat ja "ilmaisen" rahan lupaajat karsitaan äänestysvaihtoehtoina pois.

Tarvitaan realistista vaihtoehtoa, sellaista jossa esitetään paitsi veronalennuksia myös sitä mistä leikattaisiin valtion menoja pois jotta verovaje paikattaisiin. Aina uusia etuuksia esitettäessä pitäisi esittää, mistä leikattaisiin vastaavasti tai mitä veroja korotettaisiin jotta menoarviot saataisiin täytettyä. Ikäväkseni minun pitää todeta että meidän Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä on tässä vielä töitä. Jos puolueen nimissä puoluejohto tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja esittää jotain, nämä ehdot eivät turhan usein toteudu.

Tarvitaan jokavuotinen vaihtoehtobudjetti.

Talouspopulismi on sellaista toimintaa, jossa vaaditaan veroja alas ja tukia ylös sen kummemmin perustelematta. Tämä kyllä vetoaa matalasti koulutettuihin ja syrjäytyneisiin, mutta vetoaako se valtaosiin suomalaisista äänestäjistä? Suomesta löytyy puoluekentältä eduskuntapuolueista jo yksi vahvasti talouspopulistinen puolue jolla on oma vakiintunut kannattajakuntansa. En usko, että Perussuomalaiset saavat tätä kannattajakuntaa siitä toisesta puolueesta irroitettua enkä oikein näe sitä tarkoituksenmukaisena toimintanakaan.

Ei voi olla näin. Puolueen suulla vaaditaan milloin perintöveron poistamista korvaamatta sitä uudella verolla, milloin eläkeläisille isompia etuuksia ja veronalennuksia eläkkeisiin, milloin lisäpanostuksia varhaiskasvatukseen, milloinkaan perustelematta mistä otettaisiin pois tai mitä veroja nostettaisiin.  Emme me voi loputtomasti vedota "säästöihin maahanmuutosta". Kyllä suuri yleisö, hiljainen enemmistö, liikkuvat äänestäjät, näkevät tämän läpi.

Politiikka on arvovalintoja. Talouspolitiikka; se mistä leikattaisiin, mihin panostettaisiin ja minkälaista verojärjestelmää ylläpidetään; on korostuneesti arvovalintoja. Vaihtoehtoja saa esittää, radikaalejakin vaihtoehtoja, kunhan ne ovat realistisia ja toteuttamiskelpoisia.

Toivon Perussuomalaisten kansanedustajilta itsehillintää mitä tulee uusien etuuksien tai alempien verojen lupailuun tai penäämiseen. Uudet ideat ja aloitteet ovat toki enemmän kuin tervetulleita, mutta aina kun luvataan valtion rahaa johonkin pitäisi nopsasti jaksaa perusteella mistä se olisi kerätty. Toivon myös puoluejohdolta (puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puoluesihteeri) vakaata harkintaa talouspoliittisiin kannanottoihin. Toivon myös jokavuotista vaihtoehtobudjettia joka on realistisesti rakennettu.

ToukoKivi1
Perussuomalaiset Lieksa

Lieksan kyliltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu