Touko Kiven US-blogi Mieleeni tulevia juttuja

Populistisen huutelun sijaan tarvitaan talouspoliittisia vaihtoehtoja

Näen epäkohdan ja sisäisen kritiikin aiheen meissä Perussuomalaisissa. Otan asian puheeksi reippaasti ennen vaaleja, jotta asia saadaan korjattua ja puheenvuoroani ei vahingossakaan saada käytettyä puoluettamme vastaan.

Gallupeilla mitattujen puoluekannatusmittausten mukaan suuri osa (maaliskuussa 2018 YLE:n mukaan 39,8 %; n=2 710; https://yle.fi/uutiset/3-10096785) äänestäjistä on nykyään sellaisia äänestäjiä, jotka eivät ole varmoja puoluekannastaan. Näiden hiljaisten, liikkuvien äänestäjin silmiin ja mieliin vaikutetaan uskottavilla vaihtoehdoilla, näin uskon. Suomalainen poliittinen kulttuuri on mielestäni onneksi sellaista, että tuuleen huutelijat ja "ilmaisen" rahan lupaajat karsitaan äänestysvaihtoehtoina pois.

Tarvitaan realistista vaihtoehtoa, sellaista jossa esitetään paitsi veronalennuksia myös sitä mistä leikattaisiin valtion menoja pois jotta verovaje paikattaisiin. Aina uusia etuuksia esitettäessä pitäisi esittää, mistä leikattaisiin vastaavasti tai mitä veroja korotettaisiin jotta menoarviot saataisiin täytettyä. Ikäväkseni minun pitää todeta että meidän Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä on tässä vielä töitä. Jos puolueen nimissä puoluejohto tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja esittää jotain, nämä ehdot eivät turhan usein toteudu.

Tarvitaan jokavuotinen vaihtoehtobudjetti.

Talouspopulismi on sellaista toimintaa, jossa vaaditaan veroja alas ja tukia ylös sen kummemmin perustelematta. Tämä kyllä vetoaa matalasti koulutettuihin ja syrjäytyneisiin, mutta vetoaako se valtaosiin suomalaisista äänestäjistä? Suomesta löytyy puoluekentältä eduskuntapuolueista jo yksi vahvasti talouspopulistinen puolue jolla on oma vakiintunut kannattajakuntansa. En usko, että Perussuomalaiset saavat tätä kannattajakuntaa siitä toisesta puolueesta irroitettua enkä oikein näe sitä tarkoituksenmukaisena toimintanakaan.

Ei voi olla näin. Puolueen suulla vaaditaan milloin perintöveron poistamista korvaamatta sitä uudella verolla, milloin eläkeläisille isompia etuuksia ja veronalennuksia eläkkeisiin, milloin lisäpanostuksia varhaiskasvatukseen, milloinkaan perustelematta mistä otettaisiin pois tai mitä veroja nostettaisiin.  Emme me voi loputtomasti vedota "säästöihin maahanmuutosta". Kyllä suuri yleisö, hiljainen enemmistö, liikkuvat äänestäjät, näkevät tämän läpi.

Politiikka on arvovalintoja. Talouspolitiikka; se mistä leikattaisiin, mihin panostettaisiin ja minkälaista verojärjestelmää ylläpidetään; on korostuneesti arvovalintoja. Vaihtoehtoja saa esittää, radikaalejakin vaihtoehtoja, kunhan ne ovat realistisia ja toteuttamiskelpoisia.

Toivon Perussuomalaisten kansanedustajilta itsehillintää mitä tulee uusien etuuksien tai alempien verojen lupailuun tai penäämiseen. Uudet ideat ja aloitteet ovat toki enemmän kuin tervetulleita, mutta aina kun luvataan valtion rahaa johonkin pitäisi nopsasti jaksaa perusteella mistä se olisi kerätty. Toivon myös puoluejohdolta (puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, puoluesihteeri) vakaata harkintaa talouspoliittisiin kannanottoihin. Toivon myös jokavuotista vaihtoehtobudjettia joka on realistisesti rakennettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan asiallista tekstiä paitsi unohda tämä "Talouspopulismi on sellaista toimintaa, jossa vaaditaan veroja alas ja tukia ylös sen kummemmin perustelematta. Tämä kyllä vetoaa matalasti koulutettuihin ja syrjäytyneisiin, mutta vetoaako se valtaosiin suomalaisista äänestäjistä? "

Koska mitä itse olen seurannut ihmisiä ja puheita, niin juurikin matalasti kouluttamattomat ja syrjäytyneet ovat niitä joihin tälläinen puhe ei toimi, koska he eivät usko politiikkojen ylistys puheisiin.. He eivät ole enää niin sinisilmäisiä kuin enne olivat.. Ja ovat oppineet kantapään kautta... Sellainen joka taas on aina koulussa ja kouluja käynyt, jolla ei ole mitään tietoa muusta elämästä.. Heihin tuollaiset puheet tehoavat koska he uskovat kaikkeen hyvään ja onneen.. Koska heillä sitä on sattunut olemaan elämässä..

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Talouspopulismi on sellaista toimintaa, jossa vaaditaan veroja alas ja tukia ylös sen kummemmin perustelematta. Tämä kyllä vetoaa matalasti koulutettuihin ja syrjäytyneisiin, mutta vetoaako se valtaosiin suomalaisista äänestäjistä? "

Kyllä se toimii sekä köyhiim että rikkaisiin. Onhan se niin ihana ajatus että valtion kassa on ehtymätön ja sieltä saa ammentaa niinkuin kaivosta vettä, eikä se koskaan lopu.

Eikö se ole yhtä ihana ajatus kuin ikuinen elänä taivaassa.

Väitän että populistit tulevat jatkossakin saamaan ääniä tuolla ajatuksella, sekä köyhiltä että myös rikkailta.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Kyllä se toimii sekä köyhiim että rikkaisiin. Onhan se niin ihana ajatus että valtion kassa on ehtymätön ja sieltä saa ammentaa niinkuin kaivosta vettä, eikä se koskaan lopu."
Olen oppinut tunnistamaan tämän ihmistyypin edustajat, valitettavasti. Jos en olisi tosielämässä kohdannut, en todeksi uskoisi. Minäminäminä ja mun verojen mataluus kärkisijalla. Putkinäkö, mikään muu ei äänestyspuntarissa paina mitään kuin veropolitiikka ja veropolitiikassakin vain ne verot jotka itseä koskevat. Sitten kun sille ihmettelee että äänestämäs heppu ajaa menonlisäyksiä, etkö näe yhteyttä, katse on tyhjä. Kyllä ne verot varmasti alas tulee kun puoluekin on se veronkevennyspuolue sillä ehdokkaalla! Ja ulisee yhtä tarmokkaasti retoriikassaan verojen pahuudesta kuin minäkin!

"Väitän että populistit tulevat jatkossakin saamaan ääniä tuolla ajatuksella"
Parantamisen varaa toki on mutta onneksi meininki ei ole sama kuin Kreikassa tai Italiassa. Talouspopulistit eivät pääse valtionvarainministeriöön soheltamaan, eivät ole tässä maassa varmaankaan koskaan päässeet eivätkä toivottavasti pääsekään.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Pohdin asiaa hetken ja olen oikeastaan tietyssä mielessä samaa mieltä. "Elämänkokemusta omaavattomiin" olisi paljon sopivampi termi minulta tuohon yhteyteen, nuoret idealistit jotka eivät ole kantapään kautta oppineet että oppositiopoliitikkojen puheet voivat olla vain puheita haksahtavat helposti.

Toimituksen poiminnat