Touko Kiven US-blogi Mieleeni tulevia juttuja

Energiajuomat ovat osa yksilön valinnanvapautta

Teini-ikäisten ja nuorten aikuisten suosimien energiajuomien suurkulutus puhuttaa. Puuhastellaan korkeaa haittaveroa, jotta käyttö vähenisi. Energiajuomien 31-vuotiaana kuluttajana pelkään korkeampia hintoja, ja siksi älähdän.

Seitsemän kansanedustajaa, mukaan lukien Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), kannattaa korkeaa haittaveroa energiajuomille. Kritisoin olettamukseni mukaan keski-ikäisten palautteenantajaäänestäjien ajattelumallia, jossa pahana nähdään kaikki, mikä ei sovi näiden omaan normiin.

Terveyshaittoja energiajuomilla on, pääasiassa kofeiinista, joka toimii pääasiallisena piristeaineena. Valveilla oloa, sydämen tykytystä, sokerista hammasongelmia ja muita vaivoja. Mikä energiajuomien koostumuksessa hirveästi eroaa kahvista? Vaatiiko kukaan kahville korkeaa haittaveroa sen takia, että jotkut nuoret voivat sitä lipittää liikaa?

Miksi energiajuomia ei voisi ostaa ilman haittalisäveroa, vaikka kahviakin voi? Samalla tavalla ne negatiivisesti vaikuttavat terveyteen.

Aihepiiriä voisi laajentaa. Miksi nuuskaa ei voisi laillisesti myydä tupakan suuruisella haittaverolla? Samalla tavalla ne ovat addiktoivat ja aiheuttavat syöpiä.

Miksi marijuanaa ei voisi myydä Alkossa K-20-ikärajalla niin kuin väkeviä viinoja vaikkapa 300 prosentin haittaverolla tuottajahintaan? Se asettaisi hinnan arvioni mukaan noin 10–15 euroon grammalta. Molemmat pistävät aivot sekaisin.

Vastaus on selvä: edelliset ovat nuorison (joka liian harvoin äänestää), jälkimmäiset keski-ikäisten suosiossa. ”Syntiverojen” alaisten tuotteiden käyttäjäprofiilit ovat erilaiset, ja enemmistö käyttäjistä sorsii vähemmistöä sormea heristäen, moralisoiden, vaikka tuotteet pitkälti vastaavat toisiaan.

Toivon Suomeen enemmän yksilönvapautta. Toivon, että annettaisiin tilaa myös vähemmistön kulutustottumuksille. Toivon, että energiajuomille ei tulisi korkeaa haittaveroa vaan niitä kohdeltaisiin kuin kahvia. Toivon, että nuuskan ja marijuanan myynti sallittaisiin sellaisilla valtion syntiverorahastoilla, joilla sitten hoidettaisiin ongelmakäyttäjien vaikeuksia terveydenhoitojärjestelmässämme.

[Kirjoitus julkaistiin sellaisenaan sanomalehti Karjalaisen mielipideosastolla 29.8.2018]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Terveen elämäntavan valinta on tosiaan vapaaehtoinen valinta jos sen ymmärtää, ja on eväät ymmärtää se,

jatta se mitä yhteiskunta ympärillä tarjoaa lapsille, nuorille, aikuiselle, on sen verran tehokas hyötymekanismiltaan, että oma vapaaehtoinen valintaprosessi ei aina toimi riittävän järkevästi.

Onko verotus sitten se terveen elämäntavan markkinoija,,eipä liene täydellinen,,se jolla on rahaa ostaa ja vähävarainen ostaa vähillään,,ja riippuvuuteen joutunut omilla ja lopulta varastetuilla varoilla tai velkavankina loppu elämän.

On sangen helppo yksilön ajautua nykyaikana sellaiseen elämäntapasokkeloon jonka lopputulos vuosien jälkeen on sangen haitallinen yksilölle, jolloin sen ymmärtäminen on myöhäistä,,myöhäistä.

Auttaako vero-ohjaus tätä prosessia,,niin tuskinpa auttanee.

Mitä siis voi yhteiskunta, yhteiskunnan on osattava sanoa myös ei joissakin tapauksissa jos yksilö ei osaa.

Yksilön valinnanvapaus on valintaa siitä mitä ympärillä on valittavissa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Niin, eihän se Kofeiini pelkästään se haittaava aineosa ole. Ja kyllä kahvikin on haitallista terveydelle jos sitä litratolkulla juo päivittäin, niinkuin monet nuoret näitä energiajuomia.

Energia juomat sisältävät mm, kofeiinia sekä tauriinia jotka yhdessä korostavat toistensa vaikutuksia, ne voivat aiheuttaa sydänongelmia muuten täysin terveillä ihmisillä.

Ginseng-juurta lisätään moniin energiajuomiin.

Haittavaikutuksina voi kuitenkin ilmetä esimerkiksi päänsärkyä,

Energia juomien on todettu olevan yhtä haitallisia maksalle samalla tavoin kuin alkoholi, kun näitä nautitaan liikaa.

Kohtuu käytössä ei terveydelle pitäisi pahemmin haittoja olla..

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Olen kyllä tietoinen ilmiöstä, jossa "jonneikäiset" 7. luokkalaiset ostavat kerralla tajuttoman määrän energiajuomaa (vaikka 24-packin) ja sitten pyrkivät "humaltumaan" kofeiinista siihen epäselvään tilaan jota kofeiinin liikakäyttö aiheuttaa.

Ratkaisuna näen kansallisen lainsäädännöllisen K-14 tai K-15 tai K-16 ikärajan kaikille nestemäisille valmiskofeiinituotteille, en monen sadan prosentin haittaveroa.

Tauriinin olemassa olo ja sydänongelmien aiheutuminen ovat hyviä huomioita ja täydennyksiä sinulta, kiitos niistä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Energiajuomat ovat periaatteessa "lisäaineistettua" limonadia. Hampaille aiheutetun haitat lisäksi liiallinen energiajuomien juominen aiheuttaa "vatsaongelmia", jotka ilmenevät esimerkiksi pahoinvointina ja oksenteluna.

Energiajuomat ovat liiallisessa käytössä todellakin terveydelle haitallisia.

Toimituksen poiminnat