Touko Kiven US-blogi Mieleeni tulevia juttuja

Pohjoismaiden kruunu voisi olla euroa parempi Suomelle

Korjaa lukijana rohkeasti kommenttiosiossa, jos huomaat asiavirheitä.

Valuutta-alueella on karkeasti kaksi strategiaa pitää kasassa velkaantumistaan: (a) valuutta-alue pitää menonsa ja tulonsa tasapainossa niin, ettei ota uutta velkaa pitkällä aikavälillä vaan maksaa velkaantumistaan pois hyvinä aikoina; (b) valuutta-alue myöntää velkaa omalla valuutallaan ja säännöllisin väliajoin alentaa valuuttansa reaaliarvoa (=devalvoi) tahi ylläpitää korkeaa inflaatioprosenttia. Näin karkeasti yksinkertaistaen.

Saksan johdolla eurossa on valittu pääasiassa vaihtoehto (a). Eli euron arvoa ei säännöllisin väliajoin pyritä alentamaan ja inflaatioprosenttia (sitä kuinka monta % valuutan todellinen eli reaaliarvo alenee vuosittain) pyritään pitämään alhaisena. Näin karkeasti yksinkertaistaen.

Pohjoisen ja eteläisen Euroopan kulttuurieroja on paljon. Yksi mielenkiintoinen ero tosiaan on kansallisissa talouspolitiikoissa makrotasolla, minkälaista päättäjien käytöstä äänestäjät palkitsevat. Pohjoisessa on totuttu pitämään menot ja tulot tasapainossa, poliitikot jotka lupaavat ja toteuttavat menokuria menestyvät paremmin kuin etelässä. Etelässä on totuttu pitämään 1900-luvulla kansallista valuuttaa ja ottamaan reippaasti velkaa vuosi toisensa jälkeen, pitämään budjetit kroonisessa alijäämässä. Lääkkeeksi on pidetty oman kansallisen valuutan arvoa epävakaana, jatkuvasti alentuvana. Tämä on näkynyt korkeampana inflaatioprosenttina Etelä-Euroopassa 1900-luvulla. Jälleen kerran, näin karkeasti yksinkertaistaen.

Kun euroon siirryttiin, kulttuuriero kansallisissa talouspolitiikoissa ei erityisemmin muuttunut. Sellaiset Etelä-Euroopan valtiot kuten Kreikka, Italia ja Espanja pitävät edelleen (riippumatta siitä onko maassa oikeisto- vai vasemmistohallitus) kroonisesti yllä budjettialijäämää, elävät yli varojensa. Jos näillä mailla olisi kansallinen valuutta, tämä ei olisi ongelma koska ne voisivat ylläpitää korkeaa inflaatioprosenttia tai devalvoida valuuttaa. Mutta kun ne ovat eurossa, jossa Saksan johdolla ylläpidetään matalaa inflaatioprosenttia eikä devalvoida.

Miksi tämä on ongelma? Valtiot saavat rahaa (=velkaa) vapailta markkinoilta myöntämällä valtionsa joukkovelkakirjoja (=obligaatioita) myyntiin. Vapailla markkinoilla ne jotka suostuvat ostamaan ostavat näitä obligaatioita tietyllä korkoprosentilla. Valtio tietysti haluaa mahdollisimman alhaista korkoprosenttia velalle, mutta markkinoilla suostutaan vain tietyn korkeaan korkoprosenttiin. Jos yksittäisen valtion velka nousee suhteessa sen bruttokansantuotteeseen (=BKT, talouden teoreettinen kokonaisarvo) liian korkeaksi, valtiolla tulee olemaan vaikeuksia saada obligaatioitaan myydyksi.

Tästähän Kreikan kriisissä 2011 oli kysymys. Kreikan valtio jäi kiinni kirjanpidonsa väärentämisestä ja oli velkaa enemmän kuin väitti. Vapailla markkinoilla ei enää suostuttu ostamaan Kreikan valtion obligaatioita. Seurauksena (a) Pohjois-Euroopan valtioiden piti lainoittaa Kreikkaa, maksaa sen velkoja pois; (b) Saksa alkoi epäsuorasti määräämään minkälaista budjettia Kreikka itsenäisenä valtiona, sen hallitus, toteutti.

Ei ole kestävä ratkaisu, että Saksa tai Pohjois-Eurooppa edes ryhmänä määräisi Etelä-Euroopan valtioiden sisäisestä budjettipolitiikasta. Eikä minusta ainakaan ole moraalisesti oikein myöskään, että me pohjoisessa rahoitamme etelää kun Etelä-Euroopan jäsenvaltioiden budjettialijäämät paukkuvat yli äyräidensä. Yksi vaihtoehto on siirtyä koko euroalueen yhtenäiseen yhteisbudjettiin josta päättäisi Euroopan Parlamentti. Tämä vaihtoehto olisi mielestäni väärä, perustelut tälle vaatisivat oikeastaan kokonaan uuden blogimerkinnän (lyhyesti: euroalue ei ole tarpeeksi yhtenäinen).

Yksi toinen vaihtoehto tähän ongelmaan jossa Etelä-Euroopan maat ovat ajoittain ongelmissa valtionvelkojensa kanssa olisi muodostaa erilliset valuuttavyöhykkeet näille kahdelle eri kulttuurialueelle jossa on totuttu pitämään erilaista valtion makrotason budjettipolitiikkaa. Tai kolmelle eri kulttuurialueelle, miten nyt parhaaksi nähdään. Suomalaisena keskityn tässä Suomen vaihtoehtoihin.

Pohjoismaat (Ruotsi, Suomi, Tanska, Norja, Islanti) voisivat muodostaa oman talousalueensa, jossa kaikki valtiot noudattaisivat samaan talouspoliittiseen kulttuurialueeseen kuuluen budjettikuria ja näin ei tarvittaisi hätälainoitusta toisille talousalueen jäsenvaltioille. Pohjoismaiden valuuttaunionin keskuspankin pääkonttorikaupunkina voisi toimia Tukholma ja valuutan nimi voisi olla Pohjoismaiden kruunu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vain Suomi on näistä ainoa euromaa, eikä tästä kytköksestä vain läpeensä euroina velkaantunut maa voi noin vain irtaanuta.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Kyllä, Pohjoismaista Suomi on ainoa euromaa.

Pyrin saamaan herätystä tällä kirjoituksellani siihen, että vaihtoehtoja olisi valuuttapolitiikassa. Jos 4 vuoden päästä siirryttäisiin Pohjoismaiden kruunuun, alustavan selvittely- ja yhteistyön pitäisi kansallisten parlamenttien välillä näissä maissa alkaa nyt.

Mistäkö motivaatio tälle kirjoitukselle, mitäkö pelkään? Pelkään sitä, että parin vuoden sisällä Italia (tämän kuun uutisissa on maan budjettialijäämästä ollut paljon, kansallinen parlamentti siellä elää velaksi aika raskaasti nyt) on lirissä budjettialijäämänsä kanssa ja tarvitsee hätälainapaketteja siinä missä Kreikka tarvitsi 2011. Siitä tulisi aika iso lasku jälleen kerran suomalaiselle veronmaksajalle.

Vaihtoehtoja kyllä on, sitä pyrin sanomaan. Tämä on ennakoivaa poliittisten vaihtoehtojen tarjoamista, kaino toiveeni on että jopa jotkut kansanedustajat jaksaisivat tämän lukea. Toivo on todennäköisesti turha, mutta ainakin yksi vaihtoehto on tässä esitettynä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Luetaan Ranskakin ylivelkaantuneisiin etelä-Euroopan maihin.
Pohjoismaiden yhteinen talousalue ja oma sisämarkkina olisi todella hyvä vaihtoehto eurolle ja euroaluleelle. Valuuttana voisi olla pohjolan kruunu.

Kuinka moni muuten tietää, että jos lasketaan kaikkien pohjoismaiden BKT:t yhteen, kyseessä on maailman 10. suurin talousalue. Sillä pärjäisi hyvin kansainvälisessä kilpailussa.

Voisi tehdä vapaakauppasopimukset USA;n, Britannian ja Japanin kanssa aluksi. Tietenkin EU:n kanssa myös. Päästäisiin eroon etelä-Euroopan velkamaitten tukemisesta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei se valuutan vaihto auta velkaantumiseen kun Suomi on velkaantunut ihan omilla päätöksillään. Ruotsissa ja Saksassa työelämän sääntöjä on uudistettu, täällä lakkoillaan.

Sama oli markka-aikaan. Ruotsilla meni paremmin. Ehkäpä ratkaisu olisi antaa päätöksenteko ruotsalaisten hoidettavaksi, mitä tulee työelämään, maahanmuuttoon ja talouteen.

Toivottavasti jatkossa palkat voi silti sopia euroissa niin ei tule ikäviä yllätyksiä kaupan kassalla. Muussa tapauksessa laskun voinee lähettää eurosta eroa kannattaneiden puoluetoimistoon.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Ei se valuutan vaihto auta velkaantumiseen kun Suomi on velkaantunut ihan omilla päätöksillään."
Ei autakaan. Itse asiassa kuitenkin Suomi on muihin euromaihin verrattuna velkaantunut aika vähän. Tuolta löytyy valtiokohtainen listaus vuodelta 2017: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Otteita, valtionvelka / valtion BKT (2017, IMF):

Suomi: 61,4 %
Ruotsi: 40,9 %
Norja: 36,7 %
Tanska: 36,4 %
Islanti: 40,9 %

Saksa: 64,1 %

Italia: 131,5 %
Espanja: 98,4 %
Kreikka: 181,9 %

Pointtina kirjoituksellani yllä nimenomaan korostuneesti sitä että eteläisissä ja pohjoisissa Euroopan maissa erilaista talouspolitiikkaa noudattavat poliitikot menestyvät. Sipilä keräsi huiman äänipotin lupaamalla budjetin tasapainottamista tarvittaessa tiukoin leikkauksin, sitähän hän nyt on yrittänyt toteuttaa koska vuosittainen velkamäärä on alentunut alle 2 miljardiin euroon (2017). Eteläisissä Euroopan valtioissa on totuttu hulivili-linjaan jossa sitten edesautetaan inflaatiota tai devalvoidaan, eipä ole mahdollista enää euroaikana.

Seuraus on että kun eteläiset valtiot eivät saa julkisilta markkinoilta velkaa, meidän pohjoisessa "pakko" pelastaa lainoittamalla heitä. Tälle pitkäaikaiselle ongelmalle ratkaisuna joko paluu kansalliseen valuuttaan markkaan (=mielestäni parempi kuin nykytila) tai siirtymä Pohjoismaiseen yhteisvaluuttaan (=mielestäni erinomaista).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen vienti ja teollisuus on romahtanut pahiten koko Euroopassa. Ruotsilla on ollut menestyksekäs vuosikymmen.

Ruotsin ja Tanskan valuutat ovat silti seuranneet euroa varsin tarkasti, joten Suomen ongelmat eivät johdu eurosta, vaan ovat sisäsyntyisiä.

Toimituksen poiminnat