Touko Kiven US-blogi Mieleeni tulevia juttuja

Uutisoinnin asennemuokkausta à la YLEn toimittelijat

Yksi kuluneimmista vitseistä toimittajan työssä on kirjoittaa oma mielipiteensä, häthätää muodostettu perstuntumansa ja siteerata jotain ”asiantuntijaa” sanomaan se mielipide. Haastatellaan puhelimitse niin montaa hienon statuksen omaavaa professoria, tutkijaa tai hömppätohtoria kunnes mielipide vastaa toimittajan oman mielipiteen kanssa ja pistetään mielipide lehteen asiantuntijoiden lausuntona.

Eilisen YLEn nettiuutiset tarjosivat taas erinomaisen näytteen tästä vitsistä: https://yle.fi/uutiset/3-10621371 , Otsikko: ”Asiantuntijat lyttäävät Oulun päätöksen lopettaa turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailut: "Lähellä rasistista tapaa hahmottaa maailmaa"”. Leipätekstistä: ”Oulussa tehty päätös herättää Ylen haastattelemissa asiantuntijoissa ihmetystä. Tampereen yliopiston mediakulttuurin professori Mikko Lehtosen mukaan tutustumiskäyntien lopettaminen vaikuttaa harkitsemattomasti tehdyltä.”.

Se on hienoa, että Yleisradion toimittelijat löytävät meille eksperttejä selittämään mustaa valkoiseksi. Epäselväksi kuitenkin jää, miten ”mediakulttuurin professorin” pätevyys on relevantti turvapaikanhakijoiden käsittelyn suhteen, tai edes laajemmin kunnallispolitiikan suhteen? Eipä haittaa, olennaista on ymmärtää että henkilö on professori ja siten hieno ihminen ja siten automaagisesti mielipiteensä on ekspertti-lausunto, oli aihe mikä tahansa.

Oikeammin: Eihän suuri osa lukijoista jaksa lukea leipätekstiä ja huomata että otsikko jossa ”asiantuntijat” lyttäävät päätöksen on pulijuksaamista toimittajien taholta.

Tässä tulikin oma tammikuun kuukausikiintiöni Yleisradiosta täyteen, propagandaa ja asennemuokkausta toimittelijoiden omaan elämänkatsomukseen sopivaan muotiin, ei kiitos. Jos sitä taas kuukauden päästä voisi vilkaista nettisivuja uudestaan ihan vain varmuuden vuoksi siltä varalta että pyrittäisiin neutraaliin ja tasapuoliseen uutisointiin. En pidättele hengitystäni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo todella on se melkein kulunein kikka 2B. Toimittaja etsii omaa mielipidettään vahvistamaan jonkun muun kuin käsiteltävänä olevan asian asiantuntijan, jonka asenteen hän ennalta uskoo tietävänsä. Puhelinhaastattelussa hän saa sitten omaa mielipidettään myötäilevän, jokseenkin mitäänsanomattoman komentin "vaikuttaa harkitsemattomalta" ja lopulta hän värittää sen vahvasti omalla mielipiteellään "Asiantuntijat lyttäävät". Sinne tekstiin sitten piilotetaan se ainoa lausuma, jossa on jotakin asiasisältöäkin, eli "päätös ei täytä syrjinnän tunnusmerkkejä, koska ei ole olemassa yleistä oikeutta päiväkodeissa vierailuun".

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Sen toimittajan kannattaisi tehdä työtään ja pysyä tehtävässään. Ruokkivaa kättä ei kannata purra. Tällaisella toiminnalla varmistetaan vain ja ainoastaan se, että yle-veroa aletaan vastustaa entistä laajemmin. Mistähän toimittaja sitten palkkansa nostaa?

Toimituksen poiminnat